Conspiratie? Ce se ascunde in spatele "Afacerii WikiLeaks"?

Cazul WikiLeaks a dat naștere la numeroase teorii ale conspirației.

Au instrumentat americanii cazul pentru a putea face publice informații despre aliați? Este Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, un colaborator al serviciilor secrete americane? Sau este în spatele lui o putere mondială oponentă Statelor Unite? Am încercat să răspundem acestor întrebări, în măsura posibilului, căci nimeni nu le poate demonstra nici veridicitatea, nici nu le poate contrazice rotund, cu conf. dr. Dinu Hanibal Dumitrașcu, psiholog, și cu generalul Tudor Tănase, fostul comandant al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Scurgerea de documente oficiale ale diplomației americane au dat naștere la mai multe controverse decât alt moment crucial din istoria SUA, 11 septembrie. Atunci apăreau teorii conform cărora America și-ar fi înscenat propriul atac terorist pentru a avea un pretext de ofensivă în Orient. Pe același sistem, au început să apară diverse teorii și despre cazul WikiLeaks. În cazul 11 septembrie, canalele de informare, inclusiv site-ul Yahoo, au fost blocate de către autoritățile americane. În schimb, în cazul WikiLeaks s-a închis site-ul după ce toate informațiile au ajuns în presă.

Posiblitatea de a da bobârnace aliaților și a se constitui în același timp în victimă
Una dintre cele mai frecvente păreri este cea conform căreia documentele făcute publice vizează anumite interese ale americanilor de decrebilizare în fața opiniei publice a unor actori mondiali. Și acest lucru obținut fără a fi nevoie să devină acuzator, ba chiar una din victime. În același timp, se dă și senzația de democrație, de importanță și putere a opiniei publice, creându-i falsa impresie că deține controlul. „Teoriile pot să fie multe. Marea problemă este că nu pot fi demonstrate. Ceea ce știm clar este că există o persoană, Julian Assange, care este persecutat , cel puțin aparent, deci autoritățile americane creează cel puțin impresia că vor să oprească scurgerea de informații”, explică psihologul Hanibal Dumitrașcu pentru DCnews. Cea mai gravă este altă problemă însă, și anume anxietatea care apare în rândul oamenilor, se strică un echilibru, pentru că omul este obișnuit cu sistemele de control care îi asigură securitatea, adaugă Hanibal Dumitrașcu. I-ar interesa totuși pe americani să dea naștere unui sentiment de lipsă a securității pe plan mondial și incompetență a diplomației?

Lipsa de vigilență a americanilor versus „afaceri” interne și externe de rezolvat
De ce nu s-a închis site-ul WikiLeaks încă de la lansarea documentelor? „Internetul este o rețea deschisă. Prin protocoalele VPN se pot sparge diferite baze de mesaje, mai ales dacă vigilența este scăzută. Chiar dacă americanii puteau folosi acest pretext pentru a face publice anumite informații pe care le dețineau, există anumite elemente care nu își au locul în această poveste: nu toate informațiile le sunt favorabile și există o persoană care face aceste acuzații și care poate să depună mărturie, adică informațiile nu sunt aruncate în neant”, explică generalul Tudor Tănase, fostul comandant al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), pentru DCnews. Și totuși, susținătorii teoriei conspirației au un pretext și pentru acestea: Julian Assange este omul americanilor, iar informațiile despre SUA servesc unei lupte interne. Până la urmă, cei mai dezavantajați sunt oamenii de rând, populația generală mondială, care se află într-o profundă nebuloasă, neexistând dovezi nici în favoarea, nici în defavoarea acestor teorii.

0 Response to "Conspiratie? Ce se ascunde in spatele "Afacerii WikiLeaks"?"

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Powered by Blogger