Despre Illuminati, adevar si legenda...



Massimo Introvigne este fondatorul şi conducătorul Centrului de Studii pentru Noile Religii (cesnur.org), fiind un binecunoscut specialist în noile mişcări religioase din întreaga lume. 
In continuare, va prezentam un interviu cu acesta:

- Din nou? După “Codul lui Da Vinci” vine un alt film al lui Ron Howard îndreptat împotriva Bisericii Catolice?
- Situaţia nu este aceeaşi. “Codul lui Da Vinci”, atât cartea cât şi filmul, au provocat daune serioase atacând însuşi miezul credinţei creştine, pe Isus Cristos istoric şi convingerea creştină că Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu. Cartea “Îngeri şi demoni” a fost publicată înainte de “Codul lui Da Vinci” şi iniţial nu a fost de prea mare succes. Doar după publicarea celei de-a doua prima a fost retipărită şi a devenit bestseller internaţional. Romanul era puternic anticatolic, iar filmul a tăiat multe dintre atacurile mai virulente.
Filmul – mult mai bun decât “Codul lui Da Vinci” luat ca thriller – include de asemenea câteva greşeli, dar evident că scăpările privind procedura de alegere a Papei sunt mai puţin grave pentru credinţă decât negarea divinităţii lui Isus Cristos. Repetarea miturilor vechi despre Illuminati îi deranjează pe unii specialişti dar nu afectează direct credinţa creştină. Din punct de vedere catolic, cele mai deranjante părţi ale filmului sunt cele în care se răspândeşte mitul că Biserica a organizat masacre împotriva oamenilor de ştiinţă, precum şi modul în care este prezentată delicata problemă a relaţiei dintre credinţă şi ştiinţă. Dar există sute de cărţi şi filme care răspândesc aceleaşi mituri.
Cu siguranţă “Îngeri şi demoni” poate fi criticat pentru aceste mituri, iar specialiştii fac bine reacţionând. Dar nu suntem confruntaţi cu acelaşi nivel de atac anti-creştin din “Codul lui Da Vinci”. În timp ce reacţia creştină puternică împotriva “Codului” era inevitabilă, mobilizarea creştinilor împotriva filmului “Îngeri şi demoni” ar fi nejustificată.
- Dar despre Conclav? Prezintă filmul corect procesul?
- Nu, nu tocmai. Nu există “preferiti” (favoriţi) într-un Conclav (dincolo de “topurile” făcute de presă), nici un “mare elector” care nu ar fi eligibil. Pentru a deveni Papă, contrar la ceea ce pretinde filmul, nu este necesar să fii Episcop prezent fizic în Capela Sixtină (orice bărbat catolic botezat, adult şi celib, poate fi ales de fapt Papă). În “Îngeri şi demoni”, un personaj central îl reprezintă “camerlengo”, care nu este un Cardinal. În realitate, începând din secolul XV, “camerlengo”, care administrează Biserica în perioada interregnum – de la moartea unui Papă până la alegerea următorului – este de fapt un Cardinal.
- “Marea castrare” a statuilor “păgâne” de către Fericitul Papă Pius al IX-lea (1792-1878) a avut loc în realitate?
- Nu. Legenda datează din vremea pamfletelor anti-clericale britanice de la sfârşitul secolului XIX. Ceea ce este adevărat este că unele statui au organele genitale acoperite de frunze. Această “decorare” s-a făcut în diferite etape, în secolele XVII, XVIII şi XIX (nu doar în Roma), şi nu a fost cu siguranţă o idee nouă a Papei Pius al IX-lea. Pretenţia filmului că statuile păgâne din centrul Romei ar fi fost distruse de Papa Pius al IX-lea “la sfârşitul secolului XIX” este absurdă. La “sfârşitul secolului XIX ” Papa Pius al IX-lea era mort, iar centrul Romei era administrat de Regatul Italiei (foarte anti-clericalist la acea vreme). Dacă este să spunem adevărul, Papa Pius al IX-lea a fost interesat de arheologie şi de restaurarea monumentelor istorice şi artistice din Roma. A fost chiar criticat de catolicii care credeau că sprijinirea arheologiei romane nu făcea parte din misiunea Bisericii, considerând că astfel el consumă inutil din resursele financiare ale Bisericii.
- În film Langdon vorbeşte despre un episod cunoscut ca “la Purga” după cum urmează: “În 1668 Biserica a răpit patru oameni de ştiinţă Illuminati şi le-a imprimat pe piept simbolul crucii, pentru a şterge păcatele lor. I-a executat apoi, le-a aruncat trupurile pe stradă ca avertisment pentru ceilalţi, ca să înceteze să pună la îndoială conducerea eclezială în problemele legate de ştiinţă.” S-a întâmplat aşa ceva?
- Nu, nu s-a întâmplat. Nu au existat astfel de execuţii în 1668, nici la o altă dată.
- OK. Dar ştim cu toţii că Biserica s-a aflat în război cu ştiinţa timp de secole…
- Problema relaţiei dintre religie şi ştiinţă în general, şi dintre ştiinţă şi Biserica Catolică în particular, este foarte complicată. Cu siguranţă nu poate fi rezolvată de un film într-un discurs de două minute. Documentele Vaticanului au recunoscut greşelile făcute de oameni ai Bisericii (precum şi de oameni de ştiinţă). Este însă important să recunoaştem faptul că ştiinţa s-a născut în Occident (şi nu altundeva), după cum susţine şi sociologul Rodney Stark, în principal datorită învăţăturii Bisericii despre o lume creată după o raţiune şi despre posibilitatea ca raţiunea umană să descopere regulile care guvernează lumea. Aceste eforturi ale raţiunii umane, care au condus la apariţia ştiinţei, au pornit din mănăstiri şi din universităţi catolice.
Mai mulţi oameni de ştiinţă au fost creştini pioşi, nu doar în Evul Mediu. Alţi oameni de ştiinţă nu au agreat şi nu agreează nici astăzi faptul că Biserica subliniază constant că ştiinţa trebuie să respecte, ca orice întreprindere umană, anumite limite morale, un subiect fierbinte în aceste vremuri. Au fost şi mai sunt unii oameni de ştiinţă care pretind că pot să “demonstreze” că Dumnezeu nu există, o pretenţie a cărei natură nu este evident ştiinţifică ci religioasă.
- A scris Galileo Galilei (1564-1642) o carte intitulată “Diagramma veritatis” (Diagrama adevărului)?
- Nu.
- În film, Langdon intră în Arhivele Secrete ale Vaticanului, unde, printre altele, sunt păstrate documentele despre procesul lui Galileo. Sunt aceste documente cu adevărat secrete?
- Însuşi numele de “Arhivele Secrete ale Vaticanului” induce întrucâtva în eroare. Este numele istoric al Arhivelor Vaticanului dar, cel puţin de la sfârşitul secolului XIX, orice cercetător cu acreditările de rigoare (fie el catolic sau nu) poate accede la documente trecând prin formalităţi care nu sunt mai dificile decât cele de la orice altă arhivă mare din lume. Documentele procesului lui Galileo au fost studiate în ultimele două secole de mulţi cercetători, catolici şi necatolici. Arhivele Secrete ale Vaticanului nu ascund aceste documente ci au început publicarea unei ediţii adnotate încă din 1984.
- În aceleaşi Arhive Secrete ale Vaticanului, într-o secţiune intitulată “Banco Vaticano”, filmul ne spune că ar exista un inventar complet al numeroaselor bunuri posedate de Biserica Catolică, inclusiv al operelor de artă. Este adevărat?
- Fals. Nu există un astfel de inventar, după cum nu există nici “Banco Vaticano”.
- Filmul pretinde că engleza a fost interzisă de Biserica Catolică în secolele XVI şi XVII, ca o limbă “rea”, fiind în mod intenţionat folosită de oameni de ştiinţă, precum Illuminati. Sună straniu. Există ceva adevăr aici?
- Nu. Atât în secolul XVI cât şi în secolul XVII a existat o considerabilă literatură catolică în limba engleză. Oamenii de ştiinţă scriau în special în latină. În roman (şi în film) această stranie teorie este folosită pentru a explica de ce o societate secretă presupusă activă în Roma în secolul XVII, precum Illuminati, a folosit jocuri de cuvinte în engleză şi a scris cuvinte în limba engleză pe pieptul duşmanilor (ştim însă adevăratul motiv: Dan Brown şi-a scris romanul în limba engleză, cu gândul – atunci – la o audienţă vorbitoare de limbă engleză).
- “Îngeri şi demoni” de Dan Brown nu este primul bestseller care pretinde că Illuminati au fost, sau sunt, o importantă şi puternică societate secretă. Este doar o fabulaţie scriitoricească?
- Nu, conform chiar lui Dan Brown. El pretinde pe situl său că: “Societăţi secrete precum Illuminati sunt gata să facă orice pentru a rămâne secrete. Deşi multe rapoarte secrete au fost scrise despre această frăţie, puţine au fost publicate. Teorii conspiraţioniste despre Illuminati vorbesc despre infiltrări în Parlamentul britanic şi în Trezoreria SUA, despre implicarea cu masonii, afilierea cu culte satanice, un plan pentru o Nouă Ordine a Lumii, şi chiar şi despre reactivarea pactului lor de distrugere a Vaticanului. Separarea faptelor de ficţiune privitor la Illuminati poate fi dificilă datorită cantităţilor masive de informaţii eronate care au apărut despre frăţie. Unii susţin că această masă mare de dezinformare a fost generată de fapt chiar de Illuminati, pentru a discredita orice informaţie corectă care a ajuns la suprafaţă. Această tactică de ascundere este des folosită de agenţiile secrete americane”. Se vede deci că Dan Brown pare a lua mai în serios existenţa Illuminati decât chiar personajul său, Robert Langdon.
- Dar existenţa Illuminati este un fapt istoric, nu?
- Da, este. Ordinul Illuminati a fost înfiinţat la 1 mai 1776, la Universitatea Ingolstadt, pe atunci parte a Regatului Bavariei, în Germania, de către un profesor de drept numit Adam Weishaupt (1748-1830). Illuminati a fost o organizaţie interesantă, cu ritualuri esoterice şi cu ţeluri politice, bazate pe filosofia iluministă, vizând în cele din urmă răsturnarea Bisericii Catolice şi a conducerii politice din Bavaria pentru a înfiinţa în schimb o republică liberală.
- Au făcut parte Illuminati din francmasonerie?
- Nu la început. Weishaupt a fost iniţial critic vizavi de francmasonerie şi a dorit să înfiinţeze un ordin cu ritualuri diferite. A eşuat însă în conceperea unor ritualuri suficient de interesante pentru a atrage mulţi adepţi, aşa că în februarie 1777 a decis să intre în francmasonerie, într-o lojă masonică din Munchen cunoscută ca Zur Behutsamkeit (“Prudenţa”). În 1780, un proeminent francmason german, baronul Adolf Franz Friedrich Ludwig von Knigge (1752-1796), a intrat în Illuminati şi în ianuarie 1782 a rescris ritualurile într-o formă mai masonică. Deşi acest ritual era în esenţă masonic şi deşi mulţi membri erau francmasoni, ordinul nu a făcut vreodată parte din francmasonerie.
- Au reuşit aceşti Illuminati în atingerea ţelului lor?
- Într-un fel da. Noul ritual a avut succes şi Illuminati a ajuns să aibă 2.500 de membri în Bavaria şi în diferite ţări europene, ceea ce nu era un număr mic după standardul ordinelor esoterice. Pe de altă parte, ţelul politic nu a fost atins. Între 1784 şi 1787, documentele ordinului au fost sechestrate de poliţia bavareză, demonstrând că exista un complot politic ce urmărea să răstoarne guvernul. Unii membri au fost arestaţi, dar nimeni nu a suferit serios, scăpând în cele din urmă cu amenzi sau câteva luni de închisoare. Weishaupt a fugit din Bavaria şi a trăit în pace în alte părţi din Germania până în 1830, când a murit. Ordinul Illuminati a supravieţuit în afara Bavariei mulţumită eforturilor unuia dintre lideri, Johann Joachim Christoph Bode (1730-1793), dar a încetat să existe în 1790.
- Nu exista şi ceva sinistru în activităţile Illuminati?
- Ba da. Activităţile lor politice nu se încadrau în limitele legii. În octombrie 1786, un raid al poliţiei la casa unui proeminent Illuminati, diplomatul Franz Xavier von Zwack (1755-1843), a descoperit documentele ce indicau intenţia ordinului de a-i otrăvi pe câţiva dintre duşmanii săi politici. Planurile nu au fost însă niciodată puse în aplicare.
- Dar nu pretind Illuminati că ar avea o origine mai veche de 1776?
- Da, aşa se pretindea. Weishaupt pretindea că Illuminati a început cu ultimul rege al Persiei, care a fost zoroastrist ca religie, Yadzegerd III (+651), deşi îl confunda de fapt cu Yadzegerd II (+457, rege al Persiei între 438 şi 457), construind o întreagă genealogie în care a folosit diverse nume ale unor personalităţi ale istoriei. Când Knigge s-a alăturat ordinului, i-a cerut lui Weishaupt dovezi despre această genealogie. Weishaupt i-a răspuns în ianuarie 1781 că genealogia a fost o “minciună nevinovată”, necesară pentru că altfel nu mulţi s-ar fi raliat unui ordin nou (vezi Rene Le Forestier, “Les Illumines de Baviere et la franc-maconnerie allemande”, Paris, Hachette 1914, 227 – cartea este dizertaţia de doctorat a unui faimos istoric francez, un izvor cheie pentru tema Illuminati). Knigge nu a fost jignit când a aflat de minciună, fiind de acord că o genealogie mitică era necesară, construind şi el una în care Illuminati erau declaraţi ca fiind înfiinţaţi original de Noe, ordinul fiind revitalizat după o perioadă de declin de Sf. Ioan Evanghelistul.
- Ce ne puteţi spune despre Cavalerii Templieri? Nu au fost şi ei implicaţi într-un anumit fel?
- Da, potrivit genealogiei lui Knigge. Într-adevăr, în acele timpuri Cavalerii Templieri erau consideraţi ca strămoşi de către francmasoneria germană ca întreg. Când francmasoneria modernă a venit din Marea Britanie de origine în Europa continentală, mulţi nobili europeni nu erau gata să intre într-un ordin ale cărui origini reale se aflau în corporaţiile profesionale ale “zidarilor liberi”, incluzând arhitecţi, constructori dar şi pietrari obişnuiţi. În 1736, Andre Michel de Ramsay (1686-1743), într-un faimos discurs, le-a spus nobililor francezi pe care spera să îi recruteze în francmasonerie că, de fapt, corporaţiile britanice de “zidari liberi” erau locurile în care se ascundeau cavalerii persecutaţi, creând astfel o origine mitică (dar mai acceptabilă) a lojelor masonice. În Germania, speculaţiile despre o presupusă persecuţie secretă a Ordinului romano-catolic al Cavalerilor Templieri, suprimat de Biserica Catolică în 1307, au fost destul de răspândite, şi “cavalerii persecutaţi” ai lui Ramsay au fost rapid identificaţi cu Cavalerii Templieri.
În timp ce este adevărat că Templierii au supravieţuit în unele ţări timp de un secol după suprimarea lor, legende despre o persecuţie secretă după secolul XV sunt privite ca “iremediabil de stupide”, cu cuvintele faimosului istoric francez Regine Pernoud (1909-1998). De fapt, din secolul XVIII încoace, majoritatea ordinelor esoterice au dat membrilor lor genealogii mitice care îi includeau pe Cavalerii Templieri, Noe, Sf. Ioan sau regele Solomon, precum şi personalităţi faimoase din literatură şi artă. În general, majoritatea membrilor lor sunt conştienţi de caracterul pur şi simplu simbolic şi mitic al acestor genealogii. Cu siguranţă, atât Weishaupt cât şi Knigge erau conştienţi că genealogiile lor erau “simbolice” sau, mai simplu, inventate de ei înşişi. Nu au existat Illuminati înainte de 1776.
- Dar nu au fost Illuminati forţa conducătoare din spatele revoluţiei franceze?
- Nu tocmai. Autorii anti-revoluţionari, incluzându-i pe protestantul John Robison (1739-1805) şi pe romano-catolicul pr. Augustin Barruel (1741-1820), pretindeau că revoluţia franceză a fost rezultatul unei conspiraţii masonice şi că Illuminati au fost liderii secreţi ai francmasoneriei franceze. Nu este locul aici să discutăm despre complicata relaţie dintre francmasonerie, iluminism şi revoluţia franceză. Ceea ce este clar din punct de vedere istoric este că Illuminati, care urmau să îşi încheie existenţa în 1789, nu au jucat vreun rol crucial în pregătirea revoluţiei franceze. Legăturile dintre grupul bavarez şi francmasoneria franceză au fost cel mult firave, în fapt mulţi dintre francmasonii francezi fiind ostili faţă de Illuminati, în nici un caz deschişi să accepte o conducere germană. Dar din diverse motive politice, teoriile lui Robinson au avut succes în special în SUA, unde preşedintele Thomas Jefferson (1743-1826) a fost acuzat a fi membru al înspăimântătoarei secte.
- Dar oare partea din spate a Marelui Sigiliu al Statelor Unite, cea pe care o vedem încă pe bancnota de un dolar, nu a fost un simbol al Illuminati?
- Nu, nu, oricâte cărţi (sau filme) ar pretinde aceasta. Simbolurile piramidei şi ochiului nu s-au găsit niciodată între simbolurile Illuminati. De fapt nu sunt nici măcar simboluri masonice, deşi există unele simboluri similare în francmasonerie, unde fascinaţia pentru Egipt era foarte răspândită în secolele XVIII şi XIX. Piramida folosită în Marele Sigiliu vine din “Pyramidographia”, o carte publicată în 1646 în Londra de John Greaves (1602-1652), bazată pe o călătorie pe care a făcut-o în Egipt. Ochiul a fost introdus de secretarul congresului, Charles Thomson (1729-1824) – care nu a fost francmason -, într-un discurs din 1792, prezentându-l ca un foarte creştin “ochi al Providenţei” care veghează asupra destinului Statelor Unite. Ochiul se regăseşte de fapt în numeroase biserici şi simboluri creştine, fără legătură şi cu mult înainte să fie folosit în ritualurile masonice.
- Dar mulţi acceptă teoria conform căreia Illuminati ar conduce lumea, sau cel puţin SUA, nu?
- Nu înainte de 1975. De la mijlocul secolului XIX până în 1975, teoria despre marea conspiraţie Illuminati nu era foarte cunoscută publicului larg. În 1975, o trilogie cunoscută ca “Illuminatus” a fost publicată de Robert Joseph Shea (1933-1994) şi de Robert Anton Wilson (n. 1932). Este important să reţinem că cele trei romane au fost scrise cumva în zeflemea, iar Shea şi Wilson făceau parte dintr-un grup neo-păgân cunoscut ca Discordienii, care îi aduceau cult Marii Zeiţe Eris a Haosului prin “farse cosmice”.
Romanele “dezvăluie” faptul că Weishaupt nu a murit în Germania, ci a emigrat în coloniile britanice din America, unde şi-a luat numele de George Washington şi a fondat Statele Unite. Când SUA au devenit un stat autoritar şi represiv, sub conducerea secretă a Illuminati, discordienii au organizat rezistenţa în numele libertăţii, al Haosului şi al Marii Zeiţe Eris. După aceste romane semnate de Shea şi Wilson, Illuminati au început să răsară practic peste tot, de la “Pendulul lui Foucault” scris în 1988 de Umberto Eco, la filmul “Lara Croft: Tomb Raider” (2001), inclusiv în numeroase benzi desenate, jocuri şi lucrări de ficţiune. Din păcate, unii nu au înţeles natura romanelor “Illuminatus” sau au ajuns chiar să pretindă că Shea şi Wilson au revelat de fapt, sub masca ficţiunii, o conspiraţie adevărată. Această teorie a ajuns să aibă un oarecare succes între fundamentaliştii protestanţi. Cel mai important susţinător al ei, Milton William Cooper (1943-2001), a murit într-o confruntare cu forţele legii la 5 noiembrie 2001. El refuzase să plătească taxele către guvernul american pe motiv că acesta ar fi controlat de Illuminati.
- Dar ce puteţi spune despre “Skull and Bones” (Craniu şi oase), faimoasa fraternitate a studenţilor şi absolvenţilor de la Yale? Auzim adesea că face parte din Illuminati…
- Nu există nici o legătură. “Skull and Bones” a fost fondată în 1832 de William Huntington Russell (1809-1885), când ordinul Illuminati era de mult timp dispărut. Unele mici similarităţi pot fi explicate de faptul că atât Illuminati cât şi “Skull and Bones” s-au inspirat din numeroasele societăţi studenţeşti “secrete” care au existat în universităţile germane începând din secolul XVIII. Apropo: multe dintre istoriile cu “Skull and Bones” sunt simple poveşti – a fost vorba de fapt doar de o fraternitate universitară, care a inclus persoane faimoase pentru simplul fapt că Yale dă mulţi oameni faimoşi – iar în 1986 s-a stabilit că nici măcar faimosul lor craniu nu aparţinea de fapt legendarului şef indian Geronimo (1829-1909). Apaşii, cărora “Skull and Bones” vroia să le înapoieze craniul, au declarat că acesta nu are de-a face cu Geronimo şi l-au refuzat.
- Nu a existat însă un ordin Illuminati şi în secolul XX?
- Da. În cadrul revigorării mişcărilor oculte în Germania sfârşitului de secol XIX, Leopold Engel (1858-1931) a “reînviat” – sunt cuvintele lui – ordinul bavarian Illuminati la 12 martie 1901. El şi colaboratorul său, Theodor Reuss (1855-1923) – mai apoi devenit faimos ca magician sexual şi asociat al faimosului maestru britanic de ocultism Aleister Crowley (1875-1947) – au răspândit în lume vestea că ordinul fusese reactivat din 1896. Mai apoi au pretins că reactivarea a avut loc în 1880. Ca de obicei, Engel şi Reuss spuneau membrilor că noul ordin era în acelaşi timp şi vechi, o continuare legitimă a Illuminati, printr-o succesiune asigurată din tată în fiu în familia Reuss.
S-a pretins chiar că Illuminati îşi aveau originea undeva în India şi Egipt, că ar fi fost în spatele Renaşterii italiene şi a artei şi ştiinţei post-renascentiste (de aici referinţele la Gian Lorenzo Bernini şi Galileo Galilei, atât de familiare cititorilor cărţii “Îngeri şi demoni”), şi că ar fi avut între membri personaje istorice precum Ulise sau Aristotel (384-322îC) dar şi Thomas Jefferson. Încă o dată, Engel a admis – în scris – că genealogia a fost legendară şi simbolică, şi că nu trebuie luată serios din punct de vedere istoric. Cât priveşte povestea cu succesiunea familială ce îl lega pe Reuss de Illuminati bavarieni, Engel a declarat mai târziu că a fost o scorneală a lui Reuss.
- Ordinul Illuminati “reînviat” de Engel mai există?
- Da. Persecutaţi în Germania nazistă, Illuminati au putut să supravieţuiască retrăgându-se în Elveţia, în special mulţumită eforturilor lui Felix Lazerus Pinkus (1881-1947), un economist bogat de stânga, sprijinit în multe moduri de Hermann Joseph Metzger (1919-1990), brutar ca meserie dar şi hipnotizator, care a menţinut viu ordinul Illuminati până la moartea sa în 1990, creând inclusiv un centru Illuminati în oraşul elveţian Stein. Un număr mic de discipoli trăiesc încă şi se întâlnesc periodic aici, fiind singurii moştenitori legitimi ai ordinului Illuminati al lui Engel. Desigur, oricine se poate alătura la nenumărate alte “ordine Illuminati”, unele dintre ele cerând plătirea unor taxe online, dar aceste “ordine” nu au succesiunea legitimă din organizaţia lui Engel.
- Am putea caracteriza Illuminati, după cum ar sugera Dan Brown, ca o conspiraţie ce vizează distrugerea Vaticanului şi a puterii acestuia în numele raţiunii şi al ştiinţei?
- După cum am spus anterior, numele unor faimoşi oameni de ştiinţă menţionaţi ca Illuminati sunt doar parte a unor genealogii mitice, fără bază istorică. Illuminati erau recrutaţi în special dintre avocaţi, oficiali guvernamentali, chiar şi clerici mai liberali, dar foarte puţin, dacă nu deloc, din rândul oamenilor de ştiinţă. Ordinul Illuminati al lui Weishaupt “predica” noilor membri o versiune îmblânzită a filosofiei iluministe, apropiată de ideile lui Immanuel Kant (1724-1804). Weishaupt susţinea că este împotriva influenţei iezuiţilor (ordin suspendat temporar în 1773) dar nu împotriva catolicismului în sine. Dar cine se apropia mai mult de el descoperea că era puternic anti-clericalist şi anti-catolic, iar unele documente ale sale promovau deschis umanismul secular şi ateismul. Anti-clericalismul a fost o trăsătură şi a ordinului “reînviat” de Engel, dar nu una foarte proeminentă. Nici un ordin Illuminati din istorie nu s-a bătut cu pumnul în piept că va distruge Vaticanul, o pretenţie care se dovedeşte absurdă pentru oricine analizează numărul membrilor sau amploarea activităţilor lor.
- A fost sau mai este Illuminati un ordin foarte puternic?
- Cu siguranţă astăzi nu mai este. Principalul ţel al grupului de la Stein, redus la câţiva membri, este de a supravieţui. Grupul lui Engel nu a avut nici o putere mai specială. A avut o oarecare influenţă culturală şi a dat doi mari romancieri, Gustav Meyrink (1868-1932) şi Franz Spunda (1890-1963), dar aceasta s-a limitat mai mult la subcultura ocultă. Illuminati din Bavaria a fost o organizaţie mult mai importantă, care merită mai mult decât o notă de subsol într-o istorie a Germaniei. Au reuşit să includă între membri trei duci: Carol August de Saxonia-Weimar (1757-1828), Ernst al II-lea de Saxonia-Gotha (1745-1804) şi Carol William Frederic de Brunswick (1735-1806). În 1783, ducele Carol August i-a convins pe doi dintre faimoşii săi protejaţi, Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) şi Johann Gottfried von Herder (1744-1803), pe atunci unii dintre intelectualii germani de frunte, să i se alăture în Illuminati, dar amândoi, deşi iniţiaţi, nu au fost deosebit de activi în ordin. Weishaupt şi colaboratorii săi apropiaţi s-au folosit de Illuminati pentru o conspiraţie de natură politică, pentru a pune mâna pe putere în Bavaria, conspiraţie care a fost aproape de reuşită.
După atâtea lucruri spuse, este important de asemenea să nu exagerăm rolul ordinului Illuminati din Bavaria. În afara Germaniei aproape că nu a avut influenţă, şi până în 1790 şi-a încetat existenţa. Cei care doresc să ne convingă că un ordin secret Illuminati a condus lumea de la Renaştere până în secolul XIX, şi că ar continua să o facă şi astăzi, au mari dificultăţi în a găsi dovezi, până astăzi neputând să ofere documente care să le susţină teoria.

Cititi si: Secretele Cavalerilor Templieri

3 Response to "Despre Illuminati, adevar si legenda..."

  1. Anonim says:

    If you desire to obtain a great deal from this piece of writing then you
    have to apply these strategies to your won weblog.


    Here is my blog ... jocuri cu tedi

    Anonim says:

    This paragraph is actually a fastidious one it helps new web people, who are wishing in favor of blogging.


    My weblog: bancuri cu fantome

    Anonim says:

    Ești un intern, Scholar, Sef, sau o persoană cu talent sau resurse notabil / celebru?
    Alăturați-vă Illuminati cult on-line de astăzi și de a lua suma instant de 1 milion
    de dolari, cu o casa gratuit oriunde ai alege să trăiască în lume și, de asemenea,
    obține 250.000 de dolari lunar un salariu ...

    Daca sunteti interesati va rog sa ne Contactati-ne prin emial de mai jos pentru mai multe informații brotherhoodsilluminati@gmail.com

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Powered by Blogger