"Afacerea Wikileaks"

Intrucat articolul nostru WikiLeaks si Conspiratia impotriva Romaniei a starnit cateva reactii adverse, consideram ca este cazul sa publicam si opiniile "celeilalte parti", - lasand cititorii sa ... aleaga.

Ne rezervam dreptul de a pastra reale suspiciunii asupra "Afacerii WikiLeaks", insa consideram ca este de datoria noastra sa dam curs criticilor si sa publicam urmatorul articol:

Aflaţi mai multe despre "turnatorul de serviciu" care a zguduit relaţiile diplomatice dintre diferite ţări prin publicarea a mii de documente secrete ale guvernului SUA.

Divulgarea de informaţii a venit la lumina prin scurgerile a 251,287 de telegrame de la ambasadele americane din întreaga lume. Este cea mai mare scurgere a documentelor confidenţiale din istorie.

Publicaţiile pun în situaţii jenante şi, în opinia lingvistului şi filozofului american Noam Chomsky, dezvăluie "ura profundă a democraţiei" pe care o nutreste guvernul SUA. Responsabilitatea pentru întreaga criză diplomatică este site-ul Wikileaks, un centru specializat de scurgeri de informaţii confidenţiale de la guverne şi companii.

Wikileaks

Site-ul Wikileaks.org este o organizaţie independentă, non-profit şi transnaţionala găzduit în Suedia. Acesta a fost lansat în decembrie 2006, iar fondatorul şi şeful său este jurnalist, ex-hacker si cyberactivist australian, Julian Assange. În timp ce pagina ia termenul de "wiki", ceea ce nu se potriveşte cu acest model, deoarece nu permite utilizatorilor sa faca modificări la conţinutul acesteia.

Înainte de a deveni celebru pentru o faţă întunecată a politicii externe a SUA, site-ul şi fondatorul său au câştigat premii mass-media legate de revista britanica The Economist şi Amnesty International. Mashable a numit Wikileaks în luna iunie a acestui an ca fiind cel mai inovator din ziua de azi în ceea ce priveşte publicarea de ştiri.

Prima revelaţie majoră: Sacrificarea în Irak

La data de 05 aprilie 2010 Wikileaks a lansat un video confidenţial al armatei SUA în care cel puţin 12 civili sunt ucişi cu cruzime de către militari dintr-un elicopter Apache. Filmarile au avut loc în iulie 2007, într-o suburbie din New Bagdad.

Pentru a afla mai multe despre acest caz, du-te la Collateral Murder - o pagina specială cu video şi informaţii referitoare la acest fapt publicat de Wikileaks. AVERTISMENT: video conţine scene de violenţă şi sunt nepotrivite pentru minori. Uită-te pe propriul risc.

Înregistrări de război

Celelalte două scurgeri de informaţii importante pe Wikileaks au avut loc pe 25 iulie şi 22 octombrie 2010, cu prezentarea înregistrărilor şi a documentelor referitoare la războaiele din Afganistan şi Irak. Mai mult de 400 000 de documente care cuprind o mare parte din război sunt publicate detaliind diferite evenimente care au avut loc în ţările din Orientul Mijlociu.

Pe site-ul Diary Dig veţi găsi toate scurgerile de informaţii privind înregistrările de război din Irak şi Afganistan.

Cablegate şi criza diplomatică

Un episod de eliberare a peste 250 000 de comunicaţii confidenţiale făcute între ambasadele americane care au fost poreclite "Cablegate" pe Wikileaks. Documentele vorbesc de diferite ţări şi de liderii, membrii şi acţiunile guvernului SUA.

Opiniile conţinute în telegrame i-au pus pe diplomaţii americani în situaţii jenante în ţările care întreţin relaţii cu SUA. Materialul, cu toate acestea, este disponibil pe web şi consecinţele sale pot fi văzute în presă, în blogosferă, în avizul politicienilor şi al intelectualilor din întreaga lume.

China vs Google

Un exemplu de divulgare de către Wikileaks şi care solicită atenţia savanţilor de Internet este conflictul dintre Google şi guvernul chinez. Potrivit datelor relevate din weekend-ul trecut, site-ul a fost spart la o iniţiativa de la Beijing. Google China ar fi fost atacat de către oficialii guvernamentali specializaţi în securitate.

Reacţiile

Guvernul SUA sa manifestat public pentru a atenua efectele crizei diplomatice provocate de revelaţiile de pe Wikileaks, promite să investigheze cazul penal. Tânăr militar Bradley Manning (23), fost analist de informaţii al Armatei U.S. este arestat şi este unul din principalii acuzaţi în scurgerile de informaţii.

Assange - creatorul site-ului - are acum un mandat de arestare emis pe numele său în Suedia pentru o infracţiune sexuală, dar importanţa arestării sale pare sa fi crescuta din cauza impactului unor scurgeri de
informaţii. Nimeni nu stie unde este, dar el poate fi arestat în oricare 188 de ţări membre ale Interpol.

În ultimele zile site-ul WikiLeaks.org a fost "la pamant" şi s-a speculat mult despre asta. Un hacker si-a asumat responsabilitatea pentru atac, spunând într-un cont pe Twitter că dezvăluirile făcute pe site au reprezentat un pericol pentru relaţiile SUA cu alte ţări şi, de asemenea, pentru vieţile soldaţilor din ţară.

Serviciul a fost stocate pe serverele companiei de vânzari online de la Amazon, care a cedat în faţa presiunilor din partea guvernului Statelor Unite şi a expulzat Wikileaks din domeniul lor. Aparent, site-ul este acum pe serverul suedez Bahnhof, cunoscut pentru că se află într-un buncăr subteran (ferit de atacuri nucleare).

Mai mult decât atât, congresmanul republican Peter King a cerut guvernului Barack Obama de a clasifica Wikileaks ca o "organizaţie teroristă străină". Pentru el, serviciu creat de Assange reprezintă un pericol real la adresa securităţii naţionale din SUA şi îndeplineşte criteriile pentru a defini dacă ţara este o organizaţie teroristă.

În contrast, Kintto Lucas, Ministrul adjunct de externe din Ecuador, i-a oferit o reşedinţa lui Assange. Potrivit lui Luca, meritele Wikileaks ar putea da prelegeri despre munca lui. Ecuador împreună cu Venezuela, Cuba şi Bolivia, sunt parte a unui grup de ţări din America Latină care fac o opoziţie puternică la politicile de la Washington. Cele patru ţări sunt citate în mod repetat în documentele de scurgeri de duminica trecută.

Următoarea victimă este o " bancă mare"...

Într-un interviu publicat în revista Forbes de luni, Julian Assange spune "următoarea ţinta" este o banca mare din Statele Unite. Într-un alt interviu în 2009, la Computerworld, fondatorul site-ului web Wikileaks a spus că are cinci GB pe hard-disk despre un director executiv al Bank of America.

Într-un alt interviu recent in Forbes, Assange nu doreşte să dezvăluie numele băncii, susţinând că scurgerile de informaţii publicate în acest site sunt bine evaluate înainte. El a spus ca spera ca dezvăluirile despre bancă să înceapă la începutul anului 2011 - gestionarea investigaţiilor.

Niciodată Internetul nu a fost scena unor astfel de revelatii mari, care reprezintă siguranţa puterii sale. Wikileaks s-a dovedit a fi nu doar inovator în modul în care oferă ştiri, dar si pentru conţinutul publicaţiilor.

Scurgerile de informaţii indică faptul că, chiar cu sfârşitul Războiului Rece, spionajul şi intervenţia străină continuă să reziste. Materialul de pe site-ul creat de Julian Assange ar trebui să servească drept materie primă pentru numeroase studii şi publicaţii în următorii ani.

Cititi si: WikiLeaks si conspiratia impotriva Romaniei

0 Response to ""Afacerea Wikileaks""

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Powered by Blogger